Hoppa till sidans innehåll
Foto: Magnus Olofsson

Förarbevis


Vi i PSSK tycker att det är en självklarhet att alla som framför en skoter ska vara utbildade för att få göra det. För sin egen och andras säkerhet.

Nu har du möjlighet att ta ditt förarbevis för snöskoter med oss på Piteå Snöskoterklubb.

UPPLÄGG:
• 10 timmar
• Teori & praktisk utbildning
• 4 elever per handledare vid körning

Pris: 3 000 kr/deltagare
Utbildningarna sker under december, januari, februari och mars. 

Tid för körning bestäms under kursen.

Plats: PSSK Klubbstuga i Bergsviken

Vi bjuder på fika och håller med material.
Medtag egen hjälm och ID-handling.

Anmälan och frågor till: This is a mailto link eller på telefon 070-173 37 32 

Du behöver ett fotografi till ditt nya förarbevis. KMH Fotografi lämnar rabatt till PSSK medlemmar, kontakta KMH för mer information.

PSSK bjuder alla som har tagit förarbevis på gratis medlemskap i klubben och en Vinterledskarta! Hör av dig till oss så registrerar vi in dig som ny medlem.

 ________________________________________________________________

 

 

Som alternativ till vår egenutbildning (ifall kurserna är fullbokade) så rekommenderar vi att ni tar kontakt med Roberts Trafikskola och Medborgarskolan. På plats hos utbildarna finner du även information om PSSK.

 

INFORMATION:

Förarbevis för snöskoter

Om du ska köra snöskoter behöver du ett särskilt förarbevis. Du får också köra snöskoter om du har ett körkort eller traktorkort utfärdat första gången före 1 januari 2000.

För att få ett förarbevis för snöskoter krävs att du har:

  1. fyllt 16 år
  2. gått en utbildning hos en godkänd utbildare
  3. gjort ett godkänt kunskapsprov.

 

Utbildning och prov för snöskoter

Utbildningen innehåller både teoretiska och praktiska delar. De praktiska delarna går ut på att du ska lära dig att hantera snöskotern. Det är tillåtet att övningsköra, men bara under uppsikt av en godkänd utbildare. Privat övningskörning är inte tillåten. För att få övningsköra snöskoter ska du vara minst 15 år och 9 månader.

Du måste ha fyllt 16 år och ha gått utbildningen för att få göra kunskapsprovet.

Bara de som har tillstånd av Transportstyrelsen får utbilda och ordna prov för förarbevis.

 

Förarbeviset

När du har gjort ett godkänt kunskapsprov rapporteras det till Transportstyrelsen, som skickar en ansökningsblankett för förarbevis till dig. Avgiften för förarbeviset är 150 kronor. När ansökan och betalning har kommit in till Transportstyrelsen, tillverkas förarbeviset och skickas till dig.

Du kan köra direkt när ditt godkända kunskapsprov har registrerats hos Transportstyrelsen om du har en giltig identitetshandling med dig vid färd. Du har två månader på dig att skicka in din betalning och ansökan om förarbevis. Efter två månader krävs att förarbeviset är med vid färd.

Har du inte ansökt om utfärdande av ditt förarbevis och betalat tillverkningsavgiften inom ett år från utfärdandedatumet blir förarbeviset ogiltigt. Du måste då kontakta kundtjänst på 0771-81 81 81 för mer information om hur du får tillbaka behörigheten.

 

Foto på förarbeviset

Foto till förarbevis kan du ta hos en fotohandlare som tar foton för ID-handlingar. Bilder från skolfotografering uppfyller oftast inte de krav som ställs och brukar inte godkännas.

 

Förarbevis kan återkallas

Om du gör dig skyldig till trafikbrott kan du få en varning och få ditt förarbevis återkallat.

Även en person som har körkort med behörighet AM (moped klass I) har rätt att köra snöskoter enligt dessa förutsättningar, även om han eller hon inte fyllt 16 år.

 

Hjälmkrav

Den 1 januari 2016 infördes krav på att den som färdas med terrängskoter ska använda skyddshjälm. Skälet är att det varje år inträffar många allvarliga olyckor med snöskotrar och fyrhjulingar. 

Även passagerare på skotern ska använda skyddshjälm. Passagerare som inte fyllt sju år kan använda annat lämpligt huvudskydd, till exempel ridhjälm, skidhjälm eller cykelhjälm.

När det gäller pulka eller kälke ser det annorlunda ut. Bestämmelsen om skyddshjälm säger att "den som färdas med terrängskoter ska använda skyddshjälm". En skoterkälke eller pulka räknas som terrängsläp och är därmed ett eget fordon. Vi rekommenderar att den som sitter i en pulka/kälke efter skotern använder hjälm eftersom olycksrisken är lika stor i pulkan/kälken som på skotern. 

Källa: Transportstyrelsen

Uppdaterad: 20 DEC 2017 11:09 Skribent: PSSK

Bli medlem i PSSK

Deep Powder Magazin 2017/2018

Evenemangskalender PSSK

Förarbevis skoter

Kontakta styrelsen

SNOFED

Tänk först - kör sen!

PSSK på Instagram

Postadress:
Piteå Snöskoterklubb - Motorcykel och Snöskoter
Box 196
94124 Piteå

Kontakt:
Tel: 0708384070
E-post: This is a mailto link

Se all info

PSSK sponsorer

AE Däckcenter 

Bilhuset Piteå

CrossFix 

Däckia Piteå

Laitis i Piteå

Pite MC & Motor AB

Piteå Såg & Hyvleri

PSS  

Storfors Varv & Marina

Svedea snöskoterförsäkring

 

Wibax